Mormors saft och Märtas bullar

Jag vet inte så noga hur morfar jobbar på för sätt eller på för vis. Det är i alla fall att han och andra farbröder håller på med en ugn. Det är den som gör järn. Hur stora järnbitar som kommer ut från den vet jag inte. Det har jag inte frågat morfar än men det ska jag göra. Det är viktigt att det mesta står i en skrivbok. I böcker står det om allting. Dom är tjockare så det får plats mer i dom.

Morfar har jättemånga böcker som är hur tjocka som helst. En av dom har en som heter Frans G. Bengtsson skrivit. Den boken heter Röde Orm. Jag läste uppe i morfars bokskåp vad det stog på den. Det är för att bokstäverna ska bli helt och hållet rätt i skrivboken. Jag är hur noga som helst med det. Den gången hade morfar morgonskiftet i Verket. Jag fick fråga mormor om det finns röda ormar.

Nej verkligen inte sade mormor. Dom som skriver böcker hittar på allt mellan himmel och jord sade mormor.

Enligt morfar är det en hemskt het ugn. Även är den jättestor. Mycket större än ugnen i köket. Det är den som mormor bakar bullar i. Märtas bullar är ännu godare men det säjer jag inte till mormor. Mormors hallonsaft är i alla fall godare. Den är nog godast på hela Soltorget.

Elsas saft smakar så förträffligt att man kan ha den i groggen om Pommacen skulle gå åt sade Vilgot. Det var när han och morfar satt och ackorderade och spelade schack. Vilgots jobb heter Bruket. Dom på det jobbet gör papper. Det blir av långa timmerstockar som kommer på älven fram till Bruket. Det är uppe i Kvarnsveden. Det är långt dit men Vilgot har ju en bil.

Morfars och doms ugn i Verket heter Masugn. Vad mormors ugn har för namn vet jag inte. Även inte vad Märtas ugn heter. Morfar och dom blir helt svarta och sotiga i ansiktena av deras ugn. Jag bryr mej inte om att ta reda på mer om det där. Jag tänker ändåså inte jobba där när jag blir stor. Enligt morfar är det väldigt klokt av mej att inte tänka göra det.

Jag vill skriva om indianer och kåbåjar eller rita när jag blir stor. Allra helst av allt båda delarna om det finns jobb som man kan göra så på. Det anser jag är en alldeles utmärkt plan sade morfar när jag sade det.  Mormor skakade på huvudet både hit och både dit när jag sade mitt och när morfar sade sitt.

Publicerad av Thomas R Halvarsson

Frilansskribent. Bor i Borlänge.Kontakt: thomas.halvarsson@gmail.com