Låst skrivbok

Jag har skrivit fjorton sidor här i skrivboken redan. Det är om lite av varje. Det står nästan inga hemligheter alls. Det som man enligt mormor kunde skriva i en dagbok. Den som mormor säkert skriver i om Gud och Jesus och dom kallar ju hon för dagbok. Morfar håller med mig.

»En skrivbok erbjuder avsevärt större möjligheter än en dagbok«, sade morfar.

Det är bara två eller kanske högst tre hemligheter. Även fast skrivboken har lås är jag lite ängslig för att dom står där. Det är om hemligheter morfar och jag har för mormor.

 Jag är hur noga som helst med att låsa skrivboken när Bronco och jag går bort till Tjärnasjön. Vi får gå ända dit nu för mormor. Förut fick vi det bara för morfar om jag inte sa det till mormor. Det är en av hemligheterna. Fast vi får absolut inte gå ut på bryggan med trampolinen.  Det vill jag ändå så inte. Enligt mormor är det proppfullt med blodiglar i vattnet. Där tänker jag aldrig i livet trilla i.

Det är jätteroligt att ha en skrivbok. Det är inte undra på att morfar skriver så mycket på sin Remington. Hans skrivmaskin som han skriver sitt på heter så. Den är svart och så står namnet som den heter med vita bokstäver på den. 

Det knattrar i hela kåken och ända ut på Saresgatan när morfar har friskiftena. Det är helt omöjligt att prata ett enda ord med morfar då. Enligt mormor är han i en annan värld. Ändå är jag hur säker som helst på att han skriver om helt annat än det jag skriver om. 

Morfars skriverier ska ju stå i tidningar. Även kanske i böcker. På dom ställena måste det vara mer noga. Många mer människor än den som skriver ska läsa det skrivna. Man måste vara hemskt noga då. Det begriper vem som helst.

Jag berättade om hur många sidor jag hade skrivit för morfar. Han såg hur glad ut som helst.

»Med den farten på skriverierna är det säkrast att vi köper en till skrivbok«, sade han. 

»När ska vi göra det?« sade jag.

»Vi kan göra det redan nästa gång det är löning och vi tar oss ner på Borlänge«, sade han.

Det är rätt så snart. Dom som äger Verket har jättemycket pengar. Morfar och dom som gör järn åt Verket får löning stup i ett.

Publicerad av Thomas R Halvarsson

Frilansskribent. Bor i Borlänge.Kontakt: thomas.halvarsson@gmail.com